Det är fantastiskt, men man behöver också tid att varva ned…

Att nyligen ha blivit pappa är naturligtvis fantastiskt och underbart på alla sätt och vis – men det blir ju sisådär med både sömn och egentid, majoriteten av all tid går ju åt till att se över den lilla, dag och natt. Det är dock viktigt att ändå försöka få lite tid för sig själv, och inte bara för sin egen skull utan även för att orka med att vara en bra pappa. Men det kan så klart vara svårt att komma iväg några längre stunder utan att det inkräktar  allt för mycket på familjelivet i stort. (läs även: ”Vanliga bråk i förhållanden)

Det är bevisat att även små pauser kan förbättra humöret rejält då man gör något helt annat en stund, för att nollställa hjärnan så att säga. Därför har vi i den här guiden listat 10 saker du kan göra för att varva ned som nybliven pappa, utan att de tar allt för lång tid. Se dem som små pauser för att återhämta dig och nollställa hjärnan, de är lätta att göra i vardagen även om du har begränsat med tid.

varva ned som nybliven pappa tvspel

10 snabba sätt att varva ned som nybliven pappa

Ett gäng snabba tips på hur du kan varva ned som nybliven pappa.

  1. Ta en promenad och rensa huvudet. Det kan vara skönt att bara komma ut i friska luften och röra lite på sig och titta på folk.
  2. Gå på bio och se en film. Köp gärna popcorn och se en film tillsammans med en kompis eller själv – det kan göra under att sitta i en mörk biosal.
  3. Ät lunch ute med vänner eller kollegor. Det kan vara skönt att ta en paus med vänner och diskutera allt annat än barn.
  4. Handla någonting du gärna vill ha. Åk iväg och shoppa något trevligt till dig själv – kanske nån teknikpryl eller en bra after shave.
  5. Skriv dagbok, det låter cheesy, men att skriva ned vad man känner är bevisat effektivt för att bli bättre på att både förutse och hantera sina känslor.
  6. Beställ hem pizza och lås in dig i tv-rummet. Att unna sig att ta en stund ledigt från pappalivet kan göra under för kropp och själ.
  7. Spela tv-spel. Att slå dig ned vid tv:n (eller datorn för den delen) och njuta av ditt favoritspel i någon eller några timmar kommer garanterat att ge dig extra energi.
  8. Jogga ett varv runt kvarteret. Kombinera nytta med nöje och en joggingtur för att rensa huvudet – motion är alltid bra för att slappna av.
  9. Sätt dig utomhus och läs en bok. Gå ut i trädgården eller en park i närheten och slå dig ner för att läsa en god bok. Garanterat avslappnande.
  10. Unna dig att gå på café eller puben. Det finns väl inget så avslappnande som att gå ut och fika eller att gå på puben och ta en öl med grabbarna.

ta en paus som nybliven pappa

Har du dåligt samvete för att du inte alltid orkar?

Hur känner du? Har du svårt att varva ned som nybliven pappa? Ger det dig dåligt samvete? Oroa dig inte, det är naturligt och inget du behöver oroa dig för eller skämmas för. Se bara på de tydliga resultaten här nedanför, de talar sitt tydliga språk.

Känner du då och då att du har svårt att orka med pappalivet?

View Results

Loading ... Loading ...

Något för er båda

Naturligtvis är det lika viktigt med egentid för båda föräldrarna, så se även till att uppmana din partner att ta korta men välbehövliga pauser från allt det vardagliga. En minipaus kan göra under för både kropp och knopp, underskatta inte det!

Kom ihåg att du alltid är en bättre förälder om du själv mår bra och har tillräckligt med ork för att ta tag i vardagens alla små problem som förälder. Det finns ingen skam i att inte orka stå i givakt dygnet runt.

Föregående artikel5 lämpliga resmål för dig och barnen
Nästa artikelBli av med mardrömmar med hjälp av IRT
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!