Barn som gör sysslor blir mer framgångsrika…

När ska man ge barn sysslor och uppgifter i hemmet? Det är en fråga alla föräldrar ställer sig. När är de tillräckligt gamla? Vad klarar de av och vad är rimligt att be dem göra egentligen?

Tack och lov finns det väldigt tydliga svar på frågan!

Harvard har tittat närmare på det här med sysslor, i 75 år!

Enligt Harvard Grant Study, en av världens längst pågående studier som körts i över 75 år, så är sysslor i hemmet en av de viktigaste aspekterna för att ditt barn ska växa upp och bli framgångsrikt i både relationer och i sin karriär.

Studien visar barn som hjälper till med uppgifter hemma blir mer medgörliga och empatiska, vilket gör dem till bättre partners och arbetskamrater (det gör dem även mindre benägna att vara otrogna när de blir vuxna). Det finns även tydliga bevis för att barn som utför sysslor hemma har högre IQ och framförallt, en bättre arbetsmoral, vilket är den absolut mest avgörande faktorn för om ett barn växer upp att bli framgångsrikt eller ej.

I studien ser man även att barn får en känsla av kompetens och att de har presterat när de utför sysslor, vilket stärker deras självkänsla. Något som är viktigt för alla barn om de ska kunna växa upp till självsäkra individer som förstår sitt eget värde.

Sysslor hjälper barnet förstå hur världen fungerar

I livet behöver man arbeta och anstränga sig för att komma framåt och för att få vara med. Människor är flockdjur och familjer är team, någon som inte drar sitt strå till stacken kommer aldrig att vara lika accepterad som någon som bidrar till gruppen. Det är en viktig läxa att lära sig. Självklart behöver man inte lära sig detta genom att skörda potatis 15 timmar per dygn, som våra förfäder fick göra, men att hjälpa till hemma och att ha minst en syssla varje dag är en viktig del i uppväxten, och något som kommer stärka ditt barn med tiden.

när ska man ge barn arbete

När ska man ge barn sysslor?

Vår rekommendation är att du ger ditt barn sysslor så snart barnet är stort nog att förstå enkla instruktioner. Det behöver så klart inte vara komplicerade sysslor som att diska eller dammsuga. Det räcker gott och väl med att ställa i ordning skorna i hallen. Det viktiga är att det finns en kontinuitet i sysslan, att barnet lär sig förstå att uppgiften är deras, och att de lär sig känna ansvar inför den.

Ju tidigare du kan introducera konceptet av att ha ett område man ansvarar för och en förväntan på att din barn ska utföra en syssla desto enklare kommer det bli för dig att fortsätta få barnet att utföra sysslor i hemmet utan att ställa till en scen varje gång du ber dem plocka ur diskmaskinen.

Om du behöver inspiration på passande sysslor så bör du kolla in vår stora guide; ”Sysslor i hemmet för barn i alla åldrar”.

när ska man ge barn arbetsuppgifter

Vad tycker du?

När tycker du att man bör ge barn sysslor?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Enligt en enorm Harvard-studie som pågått i över 75 år så växer barn som hjälper till i hemmet upp till att bli mer framgångsrika än barn som inte hjälper till i hemmet. De blir även mer empatiska och medgörliga, vilket i sin tur gör dem till bättre partners och kollegor.

Vår rekommendation är att du introducerar sysslor för ditt barn så tidigt som möjligt. Så snart de förstår uppgiften. Det behöver inte vara komplicerade saker, det räcker gott med att ställa i ordning skorna i hallen. Det viktiga är att du är konsekvent så att barnet lär sig känna ett ansvar för uppgiften.

När barn utför sysslor så lär de sig den viktiga läxan att de måste utföra livets arbete för att få vara en del av livet. De lär sig att allt inte handlar om vad de själva behöver här och nu, utan om vad som behöver göras.

Föregående artikelKoppla av som pappa till en nyfödd – En handfull pro tips
Nästa artikelStädschema checklista – Följ det här och få ett rent hem enkelt!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!