Dessa lekar kommer vara en räddare i nöden…

Är du fast hemma med barnen? Kanske är det regnigt ute, för kallt för att leka eller kanske har ni bara lust att stanna inne idag. Hur som helst, har jag 3 tips på roliga lekar inomhus ni kan prova. Lekar som får barnen att skratta, använda sin fantasi, och kanske till och med lära sig något nytt.

1: Skattjakt

Först ut har vi ”Skattjakt”. Vem älskar inte en bra skattjakt, eller hur? Allt du behöver är lite tid, papper och penna. Skriv ut ledtrådar och placera dem runt i huset, och låt varje ledtråd leda till nästa. Slutmålet? En skatt, så klart! Den kan vara vad som helst – en liten leksak, en godis, eller kanske ett löfte om att få välja kvällens film. Barnen kommer att älska det, jag lovar!

2: Dansstopp

Sen har vi ”Dansstopp”. Det är enkelt men så kul! Sätt på barnens favoritmusik och låt dem dansa loss. Men när musiken stannar, måste de också stanna. Den som rör sig är ute! Lite som ”röda lyktan” fast inomhus och med musik. Perfekt för att få ut lite energi, och alla kan vara med, stora som små.

3: Laga middag

Är barnen lite större? Prova ”Laga Middag”. Den här leken låter kanske lite konstig, men tro mig, den är jättekul. Dela upp barnen i lag, och ge varje lag några ingredienser. Målet är att laget ska laga något med de ingredienserna. Inte nog med att det är roligt, det är också ett bra sätt att lära barnen lite om matlagning.

4: Bygga fort

Och sist men inte minst, ”Bygga fort”. Alla barn älskar att bygga kojor. Använd filtar, kuddar, möbler, vad ni än har. Skapa ett litet fort där barnen kan krypa in och ha sitt eget lilla äventyr. En extra bonus är att det kan bli en mysig plats för att läsa en saga när leken är slut.

Har ni ändå tråkigt?

Om ni trots dessa förslag har tråkigt, eller om inget passade, kolla då in vår stora lista med 100 saker att göra när man har tråkigt!

Dags för kalas snart?

På tal om lekar, kolla även in vår artikel med lekar för barnkalas!

Sammanfattningsvis om dessa roliga lekar inomhus

Ibland behöver man sysselsätta barnen hemma. Det är för kallt eller regnigt för att gå ut men de måste ändå tröttas ut och hållas glada, då behövs ett par roliga lekar inomhus! Här är mina 4 favoriter:

  1. Skattjakt – Göm något kul, lägg sedan ut tre ledtrådar på olika ställen och rita en karta som leder till första ledtråden, som i sin tur leder till den andra ledtråden osv.
  2. Dansstopp – Klassiker!
  3. Laga middag – Det känns konstigt, men det är roligt. Ge barnen ett begränsat antal ingredienser och låt dem komma på något kul de kan laga.
  4. Bygga fort – Precis som dansstopp är detta en odödlig klassiker!

Där har du det! Fyra fantastiska lekar som ni kan prova nästa gång ni är fast inomhus. Glöm inte, det viktigaste är inte att vinna eller att göra allt perfekt. Det viktigaste är att ha kul tillsammans! Låt skratten fylla huset, och skapa minnen som ni kommer att skatta för alltid. Lycka till med lekandet!

Föregående artikelBarn som inte lyssnar: 7 metoder och strategier som funkar
Nästa artikelHur får man trygga barn? – En omfattande guide för föräldrar
Stolt far till två underbara barn och ett enormt fotbollsfan, så skulle jag nog sammanfatta mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag blev pappa och jag hoppas mina erfarenheter kan hjälpa dig i rollen som pappa!