Låt oss en gång för alla reda ut det här…

Ett glas med vatten är genomskinligt, men havet är blått, varför är det så? Vilken färg har vatten egentligen?

Varför är vatten blått? – Det korta svaret

Kort och koncist så kan vi säga så här: Vatten är blått! Men det krävs stora mängder för att vi ska kunna se färgen.

Det lite längre svaret

När ljus strålar ner på vattnet, absorberar vattnet en del av ljuset. Vatten absorberar ljus i det röda delen av spektrumet mer än ljus i det blå delen (se bild nedan), vilket innebär att mer blått ljus återkastas tillbaka till våra ögon. Det är därför vatten är blått. Men det är bara en liten mängd ljus som reflekteras och därför krävs det stora mängder vatten för att vi ska kunna se färgen. Ett vattenglas kommer aldrig se blått ut, men en pool, sjö eller hav kommer att vara blått.

Vatten är alltså per definition blått eftersom vatten som ”material” absorberar de ljusstrålar som får ett objekt att bli andra färger än blått.

vilken färg har vatten
Vatten absorberar ljustrålarna som ligger till höger i skalan, och reflekterar ljusstrålarna som ligger till vänster, det betyder att vatten är blått. Läs på mer om färg och hur det egentligen funkar på Wikipedia.

Men varför är vatten ibland grönt eller brunt?

I de fall då det inte ser blått ut, eller är färglöst så beror det på ämnen i vattnet. Till exempel kan vatten som är fullt av alger se grönt ut, och vatten som innehåller mycket järn kan ha en rostig, brun färg.

Så sanningen är fortfarande den att det är blått men om det förekommer mycket ”föroreningar” i vattnet så kan det ha en annan färg, t.ex. kan alger, järn och andra ämnen kan ge vattnet helt andra färger.

Vill du hjälpa dina barn bli smartare?

Att ha bra och pedagogiska svar på dina barns frågor är ett fantastiskt steg i rätt riktning, men du bör också hjälpa dina barn att bli bra problemlösare. Kolla in vår guide: ”Problemlösning för barn”, där går vi igenom 5 enkla frågor du kan jobba med för att coacha ditt barn till att bli bättre på att lösa problem själv. Jobbar du regelbundet med dessa så kommer du utan tvekan få mer självständiga och smarta barn.

Fler pappafrågor

”Varför är vatten blått?” är bara en av hundratals pappafrågor du kommer behöva besvara under dina barns uppväxt. Tack och lov så har vi samlat en mängd sådana här frågor och svar på vår sida: Pappafrågor, till exempel; ”Hur långt är det till solen?”.

Föregående artikelEkonomiska tips för dig som ska bli pappa
Nästa artikelFramtiden för onlinespel i Sverige
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!