Så firar du de som är både stora och små samtidigt…

Det är både spännande, kul och skrämmande att se sina barn växa upp. När man står där och blandar välling vid 03:44 för hundrade gången så kan de inte växa upp snabbt nog, men när de inte längre vill hålla handen eller kramas offentligt så vill man vrida tillbaka tiden.

Den här texten handlar om att fira en tonårings födelsedag, för det är inte alltid så enkelt att veta hur man ska göra. De är ju inte så stora som de vill framstå, men samtidigt så kommer det ju inte funka med en tårta, lite sång och en fiskdam. Vad vill de ha egentligen? Hur firar man en tonåring?

Efter att ha uppfostrat två döttrar från barnsben och förbi tonåren så är jag rätt säker på att jag vet vad de behöver! Här är mina två bästa tips på hur man firar en tonåring!

1: Återupplev ett familjeminne

Även om man känner sig stor som 13-åring, så vill man ibland ändå få vara barn. En klockren aktivitet som träffar helt rätt i denna förvirrade ålder är att återuppleva ett härligt familjeminne.

Ni kanske var på ett särskilt äventyrsbad när den nyblivna tonåringen var 7, och kanske är det ett härligt kärnminne som ni ibland pratar om vid matbordet eller varje gång ni åker förbi ett badhus. Återupplev det minnet som födelsedagsfirande!

Det behöver så klart inte vara ett äventyrsbad, här är tre andra passande familjeminnen att återuppleva:

  • En rolig restaurang ni åt på – Har ni ätit fondue? Hot pot, Teppanyaki eller någon liknande mat som är en mix av måltid och show? Gör det igen, på samma restaurang!
  • En nöjespark ni varit på, Gröna Lund, Liseberg etc. – Det säger sig självt, här kommer ni ha massor av roliga saker att återuppleva. Kanske är tonåringen nu också stor nog att åka alla karuseller!
  • En film ni såg tillsammans – Ni kanske har ett fint minne av att hela familjen var på bio tillsammans? Gör firandet extra minnesvärt genom att ordna en projektor och spänn upp en duk eller ett lakan hemma för en privat biovisning!

Det viktiga är inte vad det är för aktivitet, utan att ni gör något tillsammans som passar både stora som små och som ni vet att tonåringen uppskattade när ni gjorde det förra gången. Det ger er lilla tonåring möjlighet att slappna av och få minnas hur det var att vara ett litet barn igen, samtidigt som hen kan få uppleva samma sak igen från ett annat perspektiv.

kalas 13 åring
Har ni ett minne från en särskild restaurang? Besök den igen, återskapa dagen och låt din 13-åring få vara både liten och stor på samma gång.

2: Ett kalas från två tidsåldrar

Tänk dig ett kalas med tårta och fiskdam men också ett filmrum med skräckfilm och god ordentlig mat, alltså ett kalas som är hälften barnkalas och hälften tonårings-firande. Den här typen av firande passar tonåringens båda världar, barnet i dem och den vuxna de ska bli, men de behöver inte välja än, de kan få vara både och idag.

Det är också enkelt för dig som förälder att bjuda in vännerna med den lilla ironiska twisten att det är både barnkalas och vuxenkalas, de kommer dock självklart uppskatta tårtan och fiskdammen även om de inte vill erkänna det. Det blir dessutom enkelt att desarmera eventuella ”Åhh men farsan……..”-kommentarer eftersom barn-delen är ironisk, även om alla kommer gilla den.

fira tonåring
Det spelar ingen roll hur gammal eller ung man är, alla älskar en dessertbuffé! Det är med andra ord en självklar del av ett kalas för en 13-åring.

Sammanfattningsvis om att planera kalas för en 13-åring

Tonåringar vill vara barn, men de vill inte framstå som barn, så man måste liksom ”lura in dem i det som är bäst för dem”. Ett kalas för en 13-åring som är både barnkalas och vuxenfirande låter dem få vara båda delar, och att återuppleva ett familjeminne från när de var små ger dem en öppning att vara lite barnsliga (för de ska ju bara göra likadant som när de var små) utan att bli dömda.

Mitt huvudsakliga tips är att baka ihop barnsliga saker med vuxensaker, då ger du din tonåring det de egentligen vill, en chans att hålla barndomen i handen medan de beger sig in i vuxenvärlden.

Föregående artikelFå bättre kommunikation i förhållandet med dessa 8 metoder
Nästa artikelVilken är världens största fågel? Ett enkelt svar, oavsett hur man mäter!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!