Så får du internet på landet så smidigt som möjligt…

En av fördelarna med att komma ut på landet är att slippa vara uppkopplad, men man vill ju så klart ändå kunna kolla på Netflix, SVT Play och surfa utan problem, men hur löser man det? Hur får man internet i sommarstugan så smidigt som möjligt? Det går vi igenom i den här enkla och tydliga guiden!

Vilka alternativ har man?

De tre alternativ som oftast finns tillgängliga ute på landet är mobilt bredband, fiber och ADSL.

Mobilt bredband

Mobilt bredband innebär att du har ett sim-kort, precis som för ditt telefonabonnemang och att du surfar via det. På sätt och vis är det samma sak som att teckna ett mobilabonnemang som du bara surfar med. Det här sim-kortet sätter du sedan in i en särskild typ av router som har plats för sim-kort, routern ”sprider sedan ut internet i huset” så att flera olika enheter kan koppla upp sig.

Mobilt bredband är generellt sett den bästa lösningen när du vill ha internet på landet, eftersom du ofta inte har möjlighet att dra in internet via kabel, du slipper också ofta bindningstid med mobilt bredband.

Fiber

Om du verkligen behöver stabilt och snabbt internet i sommarstugan så är fiber rätt val för dig. Drar du in fiber så får du precis samma hastighet och stabilitet som hemma i stan. De flesta sommarstuge-ägare har dock inget behov av detta. Fiber kräver även att du betalar en installationskostnad som brukar ligga på mellan 15.000 – 30.000kr.

ADSL

ADSL är bredband via telejacket, alltså telefonledningen. Det är inte alltid man har möjlighet till detta och det kräver dessutom att du binder upp dig på ett långt abonnemang. Ibland kan det även krävas att du även tecknar ett telefonabonnemang för hemtelefoni. ADSL är generellt sett den sämsta lösningen om du vill ha internet i sommarstugan.

Vilken typ passar dig bäst?

När du ska välja bredband till sommarstugan så är det primärt en fråga du behöver svara på. Hur mycket kommer du använda det? Är ni flera stycken tunga användare som kommer spela online, titta på film och jobba samtidigt, ja då kommer du behöva dra in Fiber för att få en snabb och stabil uppkoppling. Men då ska ni också vara i sommarstugan så pass mycket att du/ni behöver arbeta därifrån regelbundet.

Men om ni endast ska titta på Netflix, surfa och kanske jobba någon gång ibland, ja då räcker Mobilt bredband gott och väl.

Personligen jobbar jag från mitt landställe 3-5 dagar i månaden och hela familjen tittar på film regelbundet när vi är där och mobilt bredband funkar utmärkt för oss.

internet på landet

Tänk på detta om ni väljer mobilt bredband för att få internet på landet

Om ni väljer mobilt bredband så bör ni tänka lite extra på de här sakerna:

Bindningstid

Om ni inte kommer vara på landstället flera gånger i månaden året runt så bör ni välja ett abonnemang utan bindningstid, t.ex. Telenor.se/Mobilt-bredband. Annars finns risken att ni blir stående med ett bredband som bara står och kostar, något som sällan är bra för hushållsekonomin.

Surf som rullar över

Dubbelkolla så att surf som inte används upp rullar över till nästa månad, eftersom du troligtvis kommer vara i sommarstugan mer under vissa perioder.

Täckning

När det gäller mobilt bredband så är det så klart extra viktigt med bra täckning. Kolla på de olika operatörernas täckningskarta och försök bilda dig en uppfattning om vilken av dem som kommer funka bäst på just ert landställe.

Välj router efter antalet användare

Om ni är många som kommer vara uppkopplade på samma nätverk så kommer ni behöva en ordentlig router för mobilt bredband. Är det bara en användare som ska koppla upp sig så räcker det oftast med minirouter.

På Kjell & Co hittar du båda typerna:

 • Router för mobilt bredband
 • Minirouter

bredband i sommarstugan

Vad rekommenderar vi på Faderligt?

Vad rekommenderar vi då? Helt klart mobilt bredband med Telenor. En stor fördel med att välja mobilt bredband jämfört med Fiber är att du inte binder upp dig, du kan även ta med dig ditt internet till en annan sommarstuga, en båt, en husvagn eller ja var som helst i Sverige. Tecknar du Fiber så kommer du så klart få högre hastigheter och ett mer stabilt internet i sommarstugan men det kommer kosta oerhört mycket mer och du är dessutom bunden i ett eller två år. Med det sagt så rekommenderar vi som sagt Telenors mobila bredband. Det kan du enkelt och snabbt teckna på Telenor.se/Mobilt-bredband.

Fördelar med Telenors mobila bredband

 • Ingen bindningstid, men du kan få rabatt om du tar bindningstid
 • Bra pris
 • Förvånansvärt bra täckning
 • Mycket enkelt och snabbt att teckna

Operatörer som erbjuder mobilt bredband

Här är två operatörer som vi på Faderligt har goda erfarenheter av.

 • Telenor.se/Mobilt-bredband.
 • Tre.se/Mobilt-bredband.

Operatörer som erbjuder fiber

En av Sveriges största företag när det gäller fiber-bredband ute på landsbygden är IP Only. På deras site kan du skriva in din adress och se om de erbjuder fiber på din adress, om inte så kan du göra en intresseanmälan.

bredband på landet

Sammanfattningsvis om internet i sommarstugan

Även om det är lugnet, skogen och naturen man är ute efter när man åker till landet så vill man ju ha internet i sommarstugan. Det är mysigt att kolla film när det regnar på sommaren och möjligheten att kunna jobba från landstället är väldigt skön att ha.

Tänk på dessa 3 saker när du väljer bredband på landet:

 1. Har du ett starkt behov av stabilt och snabbt internet på landet så är fiber rätt val. Men för de allra flesta funkar mobilt bredband alldeles utmärkt!
 2. Om du väljer mobilt bredband så kan du komma att behöva köpa till en ordentlig router för mobilt bredband. De små miniroutrarna som följer med fungerar generellt sett bara för en eller två användare
 3. Försök välja en operatör som inte har bindningstid och där surfen rullar över, alltså oanvänd surf sparas till nästa månad. Detta eftersom man generellt sett är på sitt landställe olika mycket beroende på tid på året

Lycka till!

Föregående artikel6 Saker du kan säga till ditt barn istället för ”Var försiktig!”
Nästa artikelFornnordiska namn – 174 Namn för både flickor och pojkar
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!