Allt du behöver veta om gravidmassage…

Det är ingen nyhet att det är slitsamt att vara gravid. 9 månader av hormonbombardemang, kräkningar, problem med ischias och foglossning för att nämna några av problemen en gravid kvinna får stå ut med. Så visst ska hon väl ha massage!

Ja, gravidmassage är helt ofarligt och något alla gravida kvinnor bör få minst en handfull gånger.

Vad är gravidmassage?

Egentligen är gravidmassage detsamma som vanlig massage, det handlar inte om några särskilda tekniker eller så. Skillnaden är att man generellt sett brukar massera lite mjukare och mer försiktigt innan vecka 12. Syftet med massagen är som alltid att släppa på spänningar i kroppen, så det är vanligt att man fokuserar på de områden där man har störst besvär, vilka så klart kan skilja sig från en vanlig massage-session.

Kan man få massage när man är gravid?

Ja, massage under graviditeten är helt ofarligt så länge den utförs av en tränad och skicklig massageterapeut. Det har gjorts flertalet studier på ämnet gravidmassage och inga av dem har hittat något som tyder på att det skulle vara farligt, vare sig för mamman eller barnet. Här är en sådan studie, som snarare visar att massage under graviditeten kan vara effektiv mot värk.

vad är gravidmassage

Kan gravidmassage orsaka missfall?

Det finns inga studier som tyder på att massage under graviditeten skulle orsaka missfall. Men många kliniker nekar ändå kvinnor som inte passerat vecka 12 av graviditeten än. Detta på grund av den ökade risken för missfall innan vecka 13. De vill troligtvis bara ta det säkra före det osäkra och inte riskera att förknippas med ett eventuellt missfall, även om det inte finns någon forskning som tyder på att gravidmassage skulle kunna orsaka missfall.

Hur går gravidmassage till?

Vid gravidmassage anpassar sig massageterapeuten alltid efter patientens förutsättningar och situation. Oftast används speciella kuddar som gör att man kan ligga bekvämt på mage eller på sidan. Men det går också att utföra massagen sittandes om det är att föredra.

Utöver ställningen så är det väldigt likt en vanlig massage.

Fördelar med gravidmassage

En graviditet är som sagt mycket krävande för kvinnan och att få slappna av ordentligt är mycket värdefullt. Därför är gravidmassage att rekommendera, för ju bättre kvinnan mår desto bättre bör barnet må.

  • Att slappna av är en av de huvudsakliga fördelarna med massage under graviditeten. Men att släppa på spänningarna har inte bara en omedelbar effekt på kvinnans ”här och nu”, att släppa på spänningar och mjuka upp kroppen kan också motverka lokala smärtor som kan leda till att man överkompenserar i vissa rörelser, något som kan leda till långvariga problem för kvinnan om det pågår under en längre tid. Ett exempel på detta är problem med ischias-nerven som kan leda till att kvinnan modifierar sin gångstil för att undvika smärta, detta kan leda till problem med knän, höfter, ryggrad och nacke i långa loppet.
  • En annan fördel är förbättrad blodcirkulation till följd av att musklerna mjukas upp och kroppen slappnar av.
  • Slutligen finns det en stor fördel i stress-minskning tack vare gravidmassage. Minskad stress är viktigt för en hälsosam graviditet och smidig förlossning.

massage under graviditet

Sammanfattningsvis om gravidmassage

Massage under graviditeten är ofarligt och mycket vanligt. Det fungerar precis som en vanliga massage där massageterapeuten tar hänsyn till kvinnans besvär och situation.

Oftast används en särskild typ av kudde för att kvinnan ska kunna ligga på mage utan besvär. Men det går även att utföra massagen liggandes på sidan eller sittandes. Man anpassar det helt enkelt efter patientens situation.

Det är vanligt att oroa sig för att gravidmassage skulle kunna orsaka missfall, men det finns inga studier som tyder på något som helst samband. Tvärtom kan gravidmassage vara positivt då det hjälper kvinnan slappna av och kan på så sätt minska stress.

Föregående artikelHur långt är det till solen? Ett kort koncist och förenklat svar!
Nästa artikelKlä trappan med nya trappsteg – Ett snabbt sätt att renovera trappan
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!