Varför havet salt men sjöarna sötvatten? Det känns ju inte helt logiskt 🤷‍♂️.

Under många miljoner år så har vatten från floder runnit ut i havet och fört med sig mineraler och salter. Det betyder faktiskt att haven ”från början” bestod av färskvatten, men de har blivit saltare med tiden. Idag innehåller haven i genomsnitt 3,5 procent salt.

Var kommer saltet i flodernas vatten ifrån då?

Det beror på vittring, något vi alla fick lära oss om i skolan. Vittring är när vatten ”nöter” på berg och jord, när detta sker så löses vissa mineraler och salter från jord och berg upp i vattnet, som till slut förs ut i havet.

Men varför är inte sjöar och floder salta då?

Bra fråga! Det beror på att det vatten från sjöar och floder som dunstar och blir till regnmoln oftast regnar ned över ungefär samma område. Området får sig alltså en ny sötvattensdusch. Men vattnet som dunstar från havet regnar oftast ned över land, och letar sig sedan långsamt tillbaka via floder som rinner ut i havet, då innehållandes ännu lite mer salter och mineraler. Därför blir havet saltare och saltare med tiden.

Fler pappafrågor

”Varför är havet salt?” är bara en av många frågor av den här typen som ditt barn kommer ställa till dig. Tack och lov så har vi en hel sektion här på Faderligt, full med svaren på alla dessa pappafrågor som vi kallar dem. Vet du till exempel hur långt det är runt jorden? eller varför vatten är blått?

Föregående artikelVäxtzoner i Sverige – Kort och enkelt om våra 8 odlingszoner
Nästa artikelFå bättre kommunikation i förhållandet med dessa 8 metoder
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!