Kommunikation känns bara svårt, egentligen är det ganska simpelt…

Hur du kommunicerar spelar roll, är du duktig på det så leder det ofta till att du får fler vänner, hamnar i färre argument, och faktiskt lyckas säga det du vill ha sagt. I ett förhållande är kommunikation kanske ännu viktigare. Om ni båda kan kommunicera tydligt och skickligt så kommer ni bli förstådda och känna er mer säkra i er relation. Tyvärr är det ofta lättare sagt än gjort.

Alla parterapeuter genom tiderna är överens, ”Människor vill bli förstådda och att de vill känna att deras känslor värderas,” men när det inte sker börjar problemen i äktenskapet.

Den här artikeln handlar om 8 vanor som kännetecknar lyckliga par, ur ett kommunikationsperspektiv. Det handlar alltså om 8 saker de gör som får kommunikationen i förhållandet att fungera bättre. Så vill du få bättre kommunikation i förhållandet så bör du läsa vidare, och ta anteckningar.

1: De visar daglig uppskattning

Ett textmeddelande eller komplimang kan gå långt i en relation. Bara att låta din partner veta att hon är uppskattad och att hennes ansträngningar inte går obemärkta kan hjälpa henne att känna sig bekräftad och förstådd. Det som korrelerar mest med lycka i förhållanden är mängden uppskattning de visar varandra. Glöm alltså inte att visa vardaglig uppskattning. Ett guldhalsband och blommor en gång per år är ingenting jämfört med en kram och ett ”tack” varje dag.

2: De lyssnar aktivt

Som din lärare i lågstadiet sannolikt påpekade för dig, är det stor skillnad mellan att ”höra” och att lyssna. Att lyssna är en kritisk komponent i alla lyckliga äktenskap också.

För att fullt ut ta in vad din partner säger till dig, rekommenderar vi att jobba med ’empatiskt lyssnande’, vilket innebär att lyssna, men inte svara med lösningar eller alternativ, utan istället svara med saker som, ”Jag kan se att du är upprörd för att…” Denna nivå av förståelse kan hjälpa oss män att avvärja argument relativt snabbt.

bättre kommunikation

3: De är medvetna om kritik

Oavsett vilket skick ditt äktenskap är i så kommer det bli konflikt om du kritiserar din partner öppet. Behöver du ge din partner feedback så är det bättre att skriva ned sakerna och ta upp dem vid ett lämpligt tillfälle, inte bara ösa ur dig dem i stundens hetta.

I den bästa av världar så kan din partner ta emot kritiken och bearbeta den när den presenteras på det här viset. Troligtvis kommer det bli lite mer emotionellt än så, dock kommer det vara en mildare reaktion än om du slänger ur dig kritik öppet.

4: De utövar positivitet

Forskning visar att par som jobbar efter 5:1-regeln gällande positiv vs negativ kommunikation har större chans att leva lyckliga. Regeln handlar alltså om att kommunicera positiva saker fem gånger så mycket som negativa saker. Nu menar jag inte att du ska hålla räkningen, och jag menar heller inte att alla dessa lyckliga par gör det. Men om du försöker ha detta ratio i åtanke när du umgås med och kommunicerar med din partner så kommer det bli betydligt bättre stämning. Det här är nog det tips vi rekommenderar allra starkast om du vill få bättre kommunikation i förhållandet, för om du lyckas hålla ett 5:1 ratio så kommer det ge så oerhört många positiva ringar på vattnet!

kommunikation med partner

5: De jobbar med ”time outs”

Vi vet båda två hur det är, en liten sak kan gå från gnista till skogsbrand om fel ord sägs. Ett smart sätt att förhindra detta är att jobba med ”Time outs”, alltså att inse att situationen är påväg att eskalera, och ta en paus för att andas ut och sedan ta tag i det hela mer konstruktivt. Det kan låta udda, men det är extremt effektivt!

6: De tar kontakt

Underskatta inte kraften i enkla gester. Du kan säga mycket bara genom att hålla handen eller ge en kram, inga ord behövs.

7: De använder ”Jag” uttalanden

Vad du säger under ett argument spelar roll. När du bråkar med din partner, försök och skifta fokus genom att inte slänga över skulden och säga, ”Du gjorde det här” eller ”Du behöver fixa detta”, använd istället ”jag” uttalanden. ”När du använder ’du’ uttalanden, känner de sig anklagade och deras öron stänger av. Men när du använder ’jag’ uttalanden, undviker du anklagelser och din partner blir mer mottaglig.

8: De ställer frågor

Ni kanske har varit gifta länge, och kanske dejtat en lång tid innan det, men det finns fortfarande en massa du inte vet om din partner och som du kan lära dig av henne. Var nyfiken, ställ frågor, utforska varandra och var öppna. Man blir aldrig ”klar” med att lära känna varandra, och att hela tiden försöka lära sig mer kommer hålla gnistan vid liv och ni kommer bli påminda om varför ni föll för varandra från början.

kommunicera bättre

Sammanfattningsvis om bättre kommunikation i förhållandet

Lyckliga äktenskap kännetecknas av daglig uppskattning, aktivt lyssnande, medvetenhet om kritik, utövande av positivitet, användning av time-outs, fysisk kontakt, användning av ”jag” uttalanden och ställande av frågor. Dessa beteenden bidrar till att stärka banden mellan par, bygga kommunikation, undvika konflikter och hålla kärleken vid liv.

  1. De visar daglig uppskattning: Att visa uppskattning dagligen, till exempel genom ett textmeddelande eller ett komplimang, hjälper till att bekräfta och förstå sin partner.
  2. De lyssnar aktivt: Aktivt lyssnande innebär att fullt ut ta in vad din partner säger, utan att erbjuda lösningar, men att svara med förståelse.
  3. De är medvetna om kritik: Undvik öppen kritik mot din partner; istället, skriv ner och presentera din feedback vid lämpligt tillfälle.
  4. De utövar positivitet: Försök att upprätthålla ett 5:1-förhållande av positiv till negativ kommunikation för att öka chansen till ett lyckligt förhållande.
  5. De jobbar med ”time outs”: Använd time-outs för att förebygga att mindre konflikter eskalerar till större konflikter.
  6. De tar kontakt: Fysisk kontakt, som att hålla handen eller ge en kram, är viktig och kan förmedla mycket utan ord.
  7. De använder ”Jag” uttalanden: Under argument, använd ”jag” uttalanden istället för ”du” uttalanden för att undvika att din partner känner sig anklagad.
  8. De ställer frågor: Fortsätt att vara nyfiken om din partner och ställ frågor för att hålla kärleken vid liv och öka förståelsen för varandra.

Jag hoppas de här 8 tipsen kan leda till bättre kommunikation i förhållandet för er, så ni kan leva lyckliga riktigt länge!

Föregående artikelVarför är havet salt? Enkelt och tydligt förklarat
Nästa artikelKalas för en 13-åring ska man ha det? Hur firar men en tonåring?
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!