De bästa presenterna för en 3-åring…

Har du en blivande 3-åring som utforskar världen hemma, eller är du bjuden på kalas där en nyfiken liten 3-åring ska firas? Känner du också att det är svårt att komma på en passande present till denna 3-åring? Ingen fara, i den här guiden listar vi 6 presenter för 3-åringar baserade på deras utveckling, och vad de kommer att tycka är roligast.

Vad vill 3-åringar leka med?

Enligt 1177 så utvecklas 3 åringar enormt mycket inom en lång rad områden, men de som är mest relevanta att lyfta fram när det handlar om att hitta den perfekta presenten är:

  • Förbättrad minnesfunktion och uppmärksamhet
  • Ökad förståelse för orsak och verkan samt problemlösning
  • Förbättrad finmotorik
  • Klarare och mer varierat tal, samt ökad förståelse för regler och koncept i språket

Detta är alltså fyra områden där treåringar utvecklas markant, så vi vill ju så klart välja en present som går hand i hand med den här utvecklingen. Nedanför har vi tagit fram 6 stycken konkreta saker som passar 3 åringar, sett till just de här områdena

På Babyland.se/Leksaker hittar du enkelt alla sakerna vi tipsar om i den här guiden.

vad ger man en 3 åring

Pro tip: Ta reda på barnets favorit-figurer

Vid tre års ålder så har barn oftast hitta några favorit-figurer. Det kan vara allt från den senaste Disneyprinsessan till en populär serie på Netflix, oavsett vilken karaktär eller serie karaktärer det handlar om så är ett tips från oss att hitta presenter enligt listan nedan, som dessutom är kopplad till karaktären i fråga, då blir det så kallad ”Double whammy”! Är det någon annans barn du ska köpa present till så är det bara att fråga barnets föräldrar vilken karaktär som är favoriten just nu.

Experternas bästa tips på present till 3-åring

Här är 6 tips på presenter till treåringar sett till hur barnet utvecklas i den här åldern, enligt barnexperter.

1: Pussel, helst med favoritfiguren

Pussel är en klockrent present till 3 åringar. Vid den här åldern har de som sagt utvecklat sin finmotorik och kan förstå och hantera mer detaljerade färger, former och bilder. Kan du hitta ett pussel med ca 20 bitar, med ett motiv av favoritkaraktären så kommer det göra succé.

2: Rolleksaker med många delar

present 3 åring utveckling

Intresset för rollek fortsätter starkt, i vår guide: ”Present till 2 åring” så tipsar vi om leksakskök, vilket är en passande present även för 3 åringar då intresset för rollekar av olika slag är långt ifrån över. Men skillnaden mellan tvååringar och treåringar är att barnet blivit betydligt bättre på att hantera små delar under det senaste året. Så rolleksaker som är lite mer pilliga är en perfekt present, t.ex. ett verktygsset i många delar.

3: Böcker

Vid fem års ålder är det normalt att barn börjar lära sig läsa och skriva, och vägen dit kommer gå oerhört mycket smidigare om du introducerar bokstäver och stavning redan nu.

Som nämnt ovan så är barnets språk nu mer varierat och de börjar bygga upp en bättre förståelse för språkliga regler. Därför rekommenderar vi starkt att väva läsning i nattningsrutinen vid tre års ålder. Detta gör att barnet redan nu börjar bygga upp ett bättre ordförråd och bekantar sig med bokstäverna, vilket underlättar när det väl är dags att börja läsa och skriva.

Än en gång så blir det slam dunk om du hittar du böcker som handlar om favoritkaraktären.

På Bokus/Barnböcker-för-3-6-år hittar du massvis av böcker som passar just treåringar.

4: Musikinstrument

present till treåring musik instrument

Enklare leksaksinstrument som t.ex. trummor, xylofoner och små pianon är roliga och pedagogiska gåvor till en 3-åring. De stimulerar barnets musikaliska kreativitet och hjälper till att utveckla finmotorik, auditiva färdigheter och en bättre förståelse för orsak och verkan. Men, ett stort men, kom ihåg att de är extremt jobbiga, ingen vill ha leksaker som låter hemma. Det kan verka charmigt att barnet vid 3 års ålder börjar spela piano som någon slags geni, men det är extremt påfrestande.

Så detta är bara en present vi rekommenderar om ni vet med er att ni kommer kunna hantera det, för det är varken kul för er eller barnet om ni behöver gömma det där leksakspianot två dagar efter kalaset.

5: Pyssel

Kritor, målarfärg och lera, tejp, klister och crepepapper är fantastiska presenter för en 3-åring. I den här åldern börjar de som sagt bli bättre på att hantera små saker, och de börjar lära sig namnet på alla färger och former. Pyssel ger dem utlopp för sin växande kreativitet och de får samtidigt en chans att interagera med alla färger och former de lär sig om.

En annan fantastisk fördel med pyssel är att barn ofta kan sitta stilla ganska långa perioder och pyssla med diverse papper och paljetter. Det är ingen idé att sticka under stol med att allt som får barnet att sitta still och roa sig självt är guld värt för småbarnsföräldrar.

På Babyland.se hittar du massor av roliga pyssellådor med olika teman.

6: Memory

present till 3 åring memory

Memory och andra pedagogiska spel är utmärkta presenter för treåringar, de hjälper barnet lära sig samtidigt som de har kul.

Vid tre års ålder börjar barnet bli bättre och bättre på att sortera saker, se skillnader och minnas detaljer, därför är spel som memory helt perfekt för barnets utveckling.

Tips på kalaslekar

Ska du fira en treåringar som fyller år så är det stor sannolikhet att du även behöver tips på bra lekar till firandet. Kolla in vår guide: ”Lekar till barnkalas”, för massor av klockrena idéer!

Trotsåldern är på G

På tal om att fira en 3 åring så kan vi även rekommendera att läsa på om trotsåldern, så att du är förberedd när det väl drar igång.

Sammanfattningsvis om presenter till 3-åringar

När du väljer present till en 3-åring är det viktigt att tänka på leksaker som är i linje med, och stimulerar barnets utveckling. Pussel, böcker, memory och andra saker som hjälper till att slipa barnets finmotorik är alla klockrena alternativ.

På Babyland.se och Jollyroom.se hittar du alla leksaker du kan tänkas behöva. Handlar du online så besparar du dig dessutom mödan med att springa runt i butiker, vem har egentligen tid med det?

Föregående artikelGemensam ekonomi eller delad ekonomi – Vad är bäst?
Nästa artikelSommarpresenter till pedagogerna på förskolan – 5 Tidlösa tips!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!