Och så var det dags för telefonsnacket igen…

Jag vill ha en mobiltelefon!” utbrast min 9-åriga dotter med en bestämd röst. Jag tittade på henne förvånat. Hon hade länge velat ha en mobiltelefon, men jag trodde inte att hon skulle ta upp det här ämnet igen, speciellt inte efter vårt senaste samtal.

Varför vill du ha en mobiltelefon igen?” frågade jag.

Alla i min klass har en och jag vill också ha en. Dessutom behöver jag en för att ringa och meddela dig när jag är på väg hem från skolan”, förklarade hon.

Jag visste att min dotter hade en poäng. Vi bor i en storstad och hon måste gå en bit ensam hem från skolan. En mobiltelefon skulle ge mig en känsla av trygghet och jag kunde ha kontakt med henne när hon var ute och lekte med sina vänner. Men samtidigt var jag orolig för att hon skulle ha tillgång till internet och sociala medier helt obegränsat.

Efter att ha tänkt igenom det här noggrant bestämde jag mig för att ge min dotter en mobiltelefon. Men innan jag köpte ett abonnemang var jag tvungen att ta reda på vilket mobilabonnemang för barn som passade hennes behov bäst.

Mina 5 tips när det är dags för första telefonen

Här är några tips som jag hoppas kommer hjälpa dig att välja rätt abonnemang för ditt barn:

1: Bedöm ditt barns behov

Det första steget i att välja rätt abonnemang är att bedöma ditt barns behov. Kommer din son eller dotter att använda mobiltelefonen främst för att ringa och skicka meddelanden eller vill de också använda internet och sociala medier? Beroende på deras behov så kommer abonnemanget behöva olika mycket surf. Kom också ihåg att det behövs surf för att tjänster som Hitta min iPhone ska fungera.

2: Tänk på budgeten

Det andra steget är att tänka på budgeten. Det kan finnas många lockande erbjudanden på marknaden, men se till att det inte långsiktigt överstiger din budget. Det kan till exempel verka nice att få en stor rabatt på en telefon, men sen är du fast i att betala 449kr per månad, vilket blir nästan 6000kr per år. Det kan ofta vara mer ekonomiskt med ett billigare abonnemang och att köpa loss en telefon som är några säsonger gammal.

3: Ålder

Vi bor som sagt i en storstad, och då känns 9 år som en bra ålder för en första telefon. Men bor ni på landsbygden så kanske behovet ser helt annorlunda ut. Det kanske är mer rimligt med en första telefon vid 11 eller 12 års ålder? Det får ni avgöra själva.

4: Operatör

Kolla upp olika operatörer och se vilka som har bra täckning där ni är mest. Vi åker mellan storstaden och vårt landställe i Sörmland, här ute är det bara Telia som funkar bra, även om alla de andra operatörerna funkar i storstäderna.

5: Säkerhet

Dubbelkolla så att mobilen du väljer har alla de nödvändiga säkerhetsfunktionerna, t.ex. en motsvarighet till ”Hitta min iPhone” om ni väljer Android, och ett sätt för dig att kontrollera mängden surf, samt spärra skadliga siter.

Vad kom vi fram till då?

Efter att ha tagit hänsyn till alla dessa faktorer bestämde jag mig för att välja ett abonnemang som var anpassat till min dotters behov och min budget. Vi valde ett billigt abonnemang med låg surfmängd. Vi valde också en några år äldre iPhone för att få tillgång till Hitta min iPhone och andra bra säkerhetsinställningar. Eftersom den var några år äldre så blev det billigare att köpa loss den direkt, i kombination med ett billigt abonnemang, istället för att få en rabatt på en ny telefon med ett betydligt dyrare abonnemang.

Det var en bra start, men vi upptäckte snart några problem med abonnemanget. Min dotter använde upp all data innan månaden var slut, vilket gjorde att Hitta min iPhone inte fungerade längre. Detta finns det inte riktigt någon bra lösning på tyvärr. Ökar vi surfmängden så kommer ju den också ta slut. Lösningen blev istället att vi faktiskt satte oss ned och pratade om det (så där som folk gör på film) och det fungerade så klart bättre än vi trodde. Dottern var försiktig med sin surf och nu tar den bara slut om det är lov och vi är bortresta och inte har något Wifi. Så punchlinen är faktiskt två skilda saker

  1. Välj ett billigare abonnemang och ”casha” en några år äldre mobil, det blir mycket billigare i längden
  2. Prata med ditt barn om hur surfen ska användas, och om allt annat också för den delen, för det funkar väldigt bra.

Det leder mig till ett slutligt lästips, vår lista med ”Frågor till barn som får den att öppna upp, på riktigt.

Föregående artikelVem får vabba? En enkel guide om att vabba andras barn!
Nästa artikelVarför nyser man? Ett enkelt svar, och 3 kul fakta
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!