Fem blandade och lite otippade resmål med barnen…

Att hoppa på ett plan med en liten kabinväska i sista minuten till en kulturell stad eller sandstrand är härligt, men om man ska ha med sig barnen behövs det kanske lite mer planering. Var ska man åka så både ni som föräldrar och barnen får ut det mesta av semestern?

Här är fem tips på ganska olika resmål för hela familjen.

Naxos

resa till naxos med barn

Om man är mer sugen på en sol- och badsemester är ön Naxos i Grekland ett toppenalternativ! Hit kan man resa med både all-inclusive alternativ, med barnklubbar och där barnen äter gratis på hotellet.

Naxos är den största ön i ögruppen Kykladerna, de två primära resmålen här är Agia Anna och ’Naxos stad’. Stränderna är ökänt långgrunda, vilket lämpar sig extra bra med barn. Kul kuriosa om Naxos är att det var här (enligt den grekiska mytologin) som guden Dionysos bodde, han var guden av vin, lättsamhet och festligheter, tveklöst den slappaste guden i historien.

Om man vill upptäcka ön på egen hand med barnen behöver man tänka på att alla platser inte är säkra. Exempelvis kan man stöta på skickliga ficktjuvar om man har otur. Om det värsta skulle hända, är det bra att ha ett ett extra bankkort på rummet där man har möjlighet att använda kontokredit. En kontokredit är en form av kredit som du har tillgång till via ditt bankkonto. En kontokredit kan vara ett bra alternativ för den som behöver låna pengar snabbt och smidigt. Som med alla andra former av kredit är det dock viktigt att du jämför olika alternativ i förväg, har koll på din ekonomi och vet att du kan betala tillbaka inom den avtalade tiden. Då är en kontokredit ett tryggare och billigare alternativ än många andra typer av lån.

Vemdalen

Sverige har också otroligt mycket att erbjuda, du behöver inte resa långt för att få en oförglömlig resa med skratt och äventyr. Vemdalen är ett otroligt resmål både på sommar- och vintertid.

På vintern är det självklart att man vill upp i skidbacken och ut i det snötäckta landskapet. Om barnen är tillräckligt stora kan man sätta dem i knatte skidskolan, det är bra att börja tidigt.

Man ska dock inte underskatta vad fjällen har att erbjuda på sommaren! Att gå på vandring med barnen skapar verkligen minnen för livet. Om man planerar och lägger upp vandringen så blir det inte så jobbigt för barnen att gå långt. Det viktigaste är att ta många pauser, låt barnen upptäcka naturen och gå i deras egen takt. Ta med en karta och kompass eller GPS och låt barnen prova på att navigera tillsammans med dig. Det är utmanande och roligt för både dig som förälder och för dina barn. Det finns även vandringsleder som är anpassade för de minsta, på bara ca en halv kilometer.

Lillehammer

resa till norge med barn

Lillehammer i Norge är verkligen ett perfekt resmål för barnfamiljer. Där ligger nämligen Hunderfossen Eventyrpark som erbjuder sagovärldar och Lilleputthammer Familiepark för de allra minsta. Det finns även en cykelpark, Hafjell Bike Park, där man kan på välja upp till 14 olika cykelleder att äventyra ner för. Om man är mer för kultur, måste man besöka det levande utomhusmuseet Maihaugen. Detta ställe brukar även ha en vandrande teaterföreställning.

Gent

resa till gent med barn

Belgiens ståtliga men pittoreska stad Gent är ett resmål som är ett måste för den kulturella familjen. I stadens mitt ligger det helt och hållet bilfria centrumet som är fyllt av vackra gamla byggnader och utsökta restauranger. Gravensteen Castle är ett otroligt slott där en riddare möter er vid ingången. Barn i alla åldrar kommer tycka det är riktigt häftigt, även om de inte är intresserade av arkitekture

Costa Rica

resa till costa rica med barn

Latinamerikas Costa Rica är en semester familjen sent kommer glömma. Förutom att människorna är otroligt trevliga, är det även lätt att ta sig runt. Här kan ni titta på alla möjliga djur i Manuel Antonios nationalpark, och spendera dagarna på någon av de underbara badstränderna. Man kan även ta med barnen på äventyr och åka zipline i de vilda skogarna eller besöka någon av Costa Ricas vulkaner.

Föregående artikelTrädgård i nivåer – 3 projekt för att få ut det mest av den
Nästa artikelVarva ned som nybliven pappa – 10 snabba och enkla tips!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!