En checklista för allt ni behöver i er BB-väska…

När det är dags för förlossning har pappan en rad viktiga uppdrag. Det är ditt ansvar att ni kommer till BB säkert och tryggt. Det är även ditt ansvar att informera alla berörda t.ex. barnvakter, äldre barn och alla andra som behöver veta att ni åker in för förlossning. Ett annat viktigt uppdrag är att komma ihåg er BB-väska!

I den här guiden går vi igenom allt du behöver packa i er förlossningsväska, som den också kallas. Var noga med att inte glömma något, för att stå där efter förlossningen och inse att du glömt packa kläder till antingen mamman eller bebisen är inte kul.

Packa BB-väska

En förlossningsväska, även kallas BB-väska är packningen som man har stående i hallen redo inför förlossningen. Tanken är att ha väskan packad och klar åtminstone 1 månad innan beräknat födelsedatum, eftersom man aldrig vet vad som händer.

I väskan vill du ha allt som mamman och bebisen kan tänkas behöva. Vissa saker är självklara, som kläder, medan andra saker är mindre självklara, men ack så viktiga, som t.ex. extra mjukt toapapper och stora bindor.

Även om man kallar det för sin bb-väska så är det oftast smidigast att packa två väskor, en för mamman och en för barnet. Du vet ju själv hur störigt det är att stå och gräva i en stor väska full med grejer. Två väskor gör det lättare att sortera alla saker och enklare att hitta det du letar efter.

packa bb väska

BB-väska checklista

Här nedanför är vår kompletta checklista med allt du behöver packa i er BB-väska. Den är enkelt uppdelad i olika sektioner för de olika personerna så att du kan förbereda tre olika väskor.

Till mamman

  1. Amnings-BH – Det går så klart att använda en vanlig BH, men problemet med dessa är att det är jobbigt att amma i dem, eftersom man oftast behöver ta av hela BHn för att det ska bli någorlunda bekvämt. Med en amnings-BH kan du knäppa upp en liten ficka och på så sätt enkelt amma barnet utan att mamman behöver ta av sig BHn.
  2. Amningslinnen – Ett amningslinne är som ett linne med en matlucka kan man säga, precis som amnings-BHn. Det gör det enkelt att amma ute bland folk, för man slipper dra upp sin överdel och visa hela magen.
  3. Bekväma och praktiska kläder – Mamman är öm och utmattad efter förlossningen. Därför är det bra att packa kläder som är mjuka och enkla att ta på och av. Koftor och leggings är perfekta plagg i det här läget.
  4. Mjukgörande till läpparna – Det är vanligt att man får lustgas som smärtstillande under förlossningen. Lustgas gör dessvärre läpparna oerhört torra, därför kommer du vilja packa ned mjukgörande till läpparna. Vi rekommenderar Locobase Repair, eftersom den inte bara vårdar utan även förebygger att de blir torra igen.
  5. Förlossningsbrev – Det brev som mamman skrivit till personalen på sjukhuset för att de ska veta hur hon vill ha sin förlossning. Här bör allt från föredragen bedövning till musikval stå nedskrivet.
  6. Necessär – Något man alltid packar när man ska sova borta. Glöm inte att lägga ned tandborsten!
  7. Amningsinlägg/Amningskupor – Det är väldigt praktiskt att ha amningsinlägg (ofta kallad amningskupor) redo, särskilt i början när mamman börjar amma. Syftet med inläggen är att fånga upp mjölk som rinner till både innan och efter amning, för att man ska slippa en blöt ring på BHn och tröjan. Här kan du köpa Amningskupor.
  8. Pyjamas – Man blir ofta kvar på BB i några nätter. Har du någonsin sovit på ett sjukhus så vet du att det är väldigt omysigt, vilket gör att det kan vara svårt att komma till ro. En bekväm pyjamas kan verkligen göra underverk i såna lägen.
  9. Bindor, stora – Veckorna efter förlossningen har mamman blödningar (som kallas avslag). Dessa blödningar kommer från det stora sår i livmodern där moderkakan suttit under graviditeten. Därför kommer hon att behöva bindor med bra absorbationsförmåga direkt efter förlossningen, och några veckor framåt.
  10. Extra mjuka trosor – Efter en förlossning är mamman av förklarliga skäl väldigt öm. Därför är det viktigt med bekväma och mjuka trosor de första veckorna.
  11. Extra mjukt toapapper – Sjukhus är inte kända för att vara lyxiga. Så toalettpappret på sjukhustoaletterna är sällan mjukt. Men mjukt papper är precis det mamman behöver efter en förlossning. Så packa ned två rullar och se till att ha en rejäl laddning hemma!
  12. Hårsnoddar – Efter en utmattade förlossning och några dagar på sjukhus så är en kvinna sällan nöjd med hur hennes hår känns och ser ut. Hårsnoddar är ett effektivt sätt att dölja detta och hålla borta allt bångstyrigt hår från ansiktet.
  13. Tofflor – Bli ni kvar på sjukhuset några dagar så är det skönt att ha något varmt på fötterna när ni traskar omkring i korridorerna.
  14. Mediciner – Blir ni kvar på BB så är det viktigt att du packat ned mediciner och andra preparat som mamman tar regelbundet.
  15. Avslappnings-grejer – Här beror det lite på vad mamman föredrar. Är det särskild musik, vetekudde eller kanske doftpinnar? Oavsett vad det är som hjälper henne slappna av så vill du inte glömma att packa det.

packa bb väska checklista

Till barnet

  1. En mössa – Det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter, en mössa kommer ni behöva för att hålla det lilla barnet varmt.
  2. Tre bodies, gärna omlott – Bodies är det primära plagget du kommer klä på ditt barn de första månaderna. I början är extra smidigt med omlott-bodies, eftersom du enkelt lägger det lilla barnet på plagget och sedan sveper det om barnet. Det du slipper är att hålla och på trä in armar och ben i en tight body, vilket inte är så enkelt när de är nyfödda och extra ömtåliga.
  3. Två par byxor – Oavsett årstid är det bra med byxor.
  4. Två par strumpor – Även fötterna behöver hållas varma.
  5. Ett par vantar – Vantar behövs primärt under de kallare månaderna.
  6. Babyskydd för hemresan – Babyskydd är något du vill köpa i god tid innan förlossningen, man vet som sagt aldrig när det är dags.
  7. Flaska och ersättning – Det är inte alltid så att mamman kan amma, eller att barnet tar bröstet. Därför är det bra att vara förberedd med flaska och ersättning.
  8. Overall, om det är vinter – Håll barnet varmt och gott på vägen hem.
  9. Napp – Vissa barn tar napp, andra inte. Om ni vill prova med napp så är det bra att vara förberedd.
  10. Mjuka filtar – Vi rekommenderar muslinfiltar, de är extra mjuka och gosiga.
  11. Våtservetter – Detta är något du alltid kommer vilja ha i alla väskor under barnet första 6 år!
  12. Blöjor – Barn behöver blöjor.
  13. Gosedjur – Barnet har så klart inget nedärvt behov av ett gosedjur, mamma, pappa och en filt duger gott. Men det är väldigt mysigt för er som föräldrar att ha ett särskilt gosedjur som blir barnets första, ett som de fick precis efter födseln. Det är något man sparar hela livet.

Snacks och mat

Både mamman och du som pappa kommer behöva fylla på med energi.

  1. Vattenflaska – Säger sig självt.
  2. Näringsrik dryck – Vatten är alltid viktigt, men det finns så klart på sjukhuset. Det du kan behöva packa ned är dock näringsrik dryck som till exempel blåbärssoppa
  3. Godis eller ditt favoritsnacks – Efter en ansträngande förlossning är det viktigt att belöna sig själv med sitt favoritsnacks.
  4. Proteinbars – Ett enkelt sätt att få lite snabb energi.

Kom också ihåg!

Här är några saker du kanske inte kan packa i förväg men som du absolut inte får glömma.

  1. Mobil
  2. Laddare
  3. Kamera
  4. ID-kort

Till pappan

Även om det inte är du som pappa som står i centrum här så är det viktigt att du inte glömmer bort dig själv helt. Det är vanligt att man kan behöva stanna kvar på BB några dagar efter förlossningen. Därför bör du även förbereda en BB-väska till dig själv.

  • Mjukiskläder – Tänk att det är hög sannolikhet att du får bajs och kräk på dig, så packa minst 2 uppsättningar kläder.
  • Något att sysselsätta dig med – Både mamman och barnet sover en hel del dagarna efter förlossningen. Det är optimalt om du också sover så mycket som möjligt, men om du har svårt att sova så är det bra att ha något att sysselsätta dig med. Ta med en dator, en bärbar spelkonsol eller en trave böcker.
  • Mediciner och vitaminer – Blir ni kvar på BB några dagar så är det viktigt att packa ned sånt som du i normala fall tar regelbundet, som t.ex. mediciner och vitaminer. Ett vanligt misstag är att glömma sin pollenmedicin hemma när man åker till BB, så blir man sittande där i tre dagar, snorig och med kliande ögon.

packa förlossningsväska

Förbereder du dig inför er första förlossning?

Förbereder du dig inför er första förlossning?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om er BB-väska

Er förlossningsväska bör vara packad och klar långt innan det beräknade födelsedatumet, eftersom man aldrig vet när man kommer behöva åka in.

Det enklaste är om du packar två väskor, en till mamman och en till barnet. Då slipper du stå och gräva i en stor väska när du behöver något. Det blir dessutom lättare att hålla koll på vad du packat och vart allt ligger.

Det viktigaste är att du planerar för att ni kan bli kvar några dagar på sjukhuset. Så extra uppsättningar kläder är en självklarhet.

Du får heller inte glömma allt det som behövs för att ni ska komma hem från sjukhuset. Här är babyskydd (bilstol för bebisar) och varma kläder kritiska, utan dem blir det svårt att ta er hem.

Slutligen så är det viktigt att tänka på att mamman är både öm och utmattad efter förlossningen. Så mjuka kläder, mjuka underkläder samt bindor och skonsamt toalettpapper kommer vara viktiga saker i hennes liv de närmaste dagarna.

Lycka till med er förlossning!

Föregående artikelLapilap Lap – Så pratar du med ditt barn om detta internetfenomen
Nästa artikelKönsneutrala namn – 264 Unisex-namn att inspireras av!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!